Ervaringen van cliënten


In de rubriek: ervaringen van cliënten ditmaal het verhaal van Mieke van Dooren

Nadat ik bijna 1 jaar niet kon werken door chronische pijnklachten, stelde de bedrijfsarts voor om bij Adelante Arbeid het zogenaamde Vroege Interventie Traject te gaan volgen met als doel te leren omgaan met de pijnklachten, waardoor ik uiteindelijk weer zou kunnen re-integreren in mijn werk. Deze kans greep ik met beide handen aan. Het 14 weken durende traject heeft mij uiteindelijk veel gebracht.

In kleine groepjes met lotgenoten werk je, met een specifiek voor jou opgesteld sportprogramma, aan het opbouwen van spierkracht en belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal. Fysiek door middel van oefeningen in een heerlijk verwarmd zwembad, persoonlijke oefeningen die je samenstelt met de fysiotherapeut en de gezamenlijke oefeningen in de gymzaal. Mentaal door mindfullness, een wandeling of ontspanningsoefeningen.

De eerste 2 weken vond ik behoorlijk zwaar en intensief. Je start in een klein groepje, waarbij iedereen in een andere fase van het traject zit. Ik kreeg te maken met een revalidatiearts, fysiotherapeuten, een arbeidsdeskundige en een psycholoog. Dan krijg je behoorlijk wat informatie en aan het einde van de dag ben je doodop. Tóch had ik na die 2 weken al het gevoel dat ik baat had bij dit traject.

Aanvankelijk zag ik ook op tegen de oefeningen in het zwembad, maar al snel keek ik er iedere week naar uit om weer in dat heerlijke warme water oefeningen te kunnen doen. Week 3 kreeg ik helaas Corona en bij de terugkomst daarna had ik het gevoel weer van voren af aan te moeten beginnen. Dat was even een dip.

Zo rond week 7 kwam ik op een punt dat ik écht ging merken dat ik vooruitgang boekte. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal merkte ik een positieve verandering. Bij het sportprogramma wordt ook steeds een link naar je werk gelegd. Hierdoor en door de gesprekken met de psycholoog kreeg ik meer zelfinzicht en werd ik me meer bewust van hoe ik reageer of omga met werkgerelateerde taken, communicatie en collega’s.

Doordat iedereen min of meer in hetzelfde schuitje zit ontstaat er ook een hechte band met de andere groepsleden. Bovendien was er iedere week een evaluatie waarin we om beurten konden zeggen hoe we de week ervaren hadden.

Nu voor mij een einde is gekomen aan dit traject, kan ik de conclusie trekken dat weliswaar mijn pijn niet weg is, maar dat ik die veel beter kan hanteren en meer naar de achtergrond kan schuiven. Ik kan weer leuke dingen doen, zonder veel aan de pijn te denken. Wél is het belangrijk dat ik de oefeningen die ik kreeg, óók thuis blijf doen. Van de fysiotherapeuten heb ik nog een paar extra oefenprogrammaatjes meegekregen.

Ik ben zeer te spreken over de ongedwongen en gemoedelijke sfeer die er bij Adelante Arbeid heerst. Het personeel is buitengewoon kundig, vriendelijk, begripvol en goed benaderbaar.

Ik kan iedereen die lange tijd met ziekte te maken heeft dit Vroege Interventie Traject bij Adelante Arbeid aanbevelen en eigenlijk zou het zo moeten zijn dat dit bij een bedrijfsarts of huisarts een soort van vanzelfsprekendheid wordt om aan patiënten aan te bieden.

Nu is het aan mij om alles wat ik geleerd heb in praktijk te brengen. Ik ben nu langzaamaan mijn werkuren weer aan het op bouwen. Ik vind het best nog spannend of ik weer volledig terug kan komen op mijn werk. Maar ik ben hierin positief gestemd en verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik een hele goede werkgever heb die me daarvoor de tijd en ruimte biedt.

Aan alle Adelante medewerkers wil ik zeggen: Dank voor jullie fantastische kundigheid en positieve invloed op mijn gezondheid!

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker